Of die ultra zware vuilniszak die het begeeft waardoor jij als ‘man van het vuilnis’ in enkele seconden tijd vol smurrie hangt. Ach, de negatieve bijklank mag je eigenlijk relativeren. Want tenslotte is het toch niet zo’n slecht beroep. Vooral qua arbeidsvoorwaarden dan.
Van vroeger tot vandaag
Het beroep der vuilnisman? Dat gaat al jaren mee! Er werd vroeger jammer genoeg vooral een hautaine houding aangenomen tegenover deze arbeiders. Vandaag de dag valt het al wat beter mee; de meeste vuilnismannen worden gezien als milieuambtenaren. Het systeem is echter onveranderd: op vaste tijdstippen wordt het vuil in zakken of kleine containers opgehaald. En als doorsnee mens kom je niet overal mee weg; er zijn bepaalde regels waar jij je moet aan houden. Deze regels gaan over de manier waarop je het huisvuil buitenzet en de sorteerpraktijken.
Een greep uit de voordelen van een vuilnisman
Ondanks het feit dat dit beroep niet meteen klinkt als de meest uitdagende job ter wereld, zijn er toch voldoende voordelen aan het beroep gebonden. Zo heb je als vuilnisman een dagelijks ritme met vaste uren. Dit voordeel wint het duidelijk van de ongeschreven regel bij bediendeprofielen: de nine to five mentaliteit die uit den boze is. Kijk zeker eens bij het profiel van de sales vertegenwoordiger hoe deze houding zich manifesteert in het dagelijkse leven. Over het algemeen werk je tussen vier en acht uur per dag. En je zal snel je weg kennen in ons landje! Wie dagelijks het vuilnis ophaalt voor zijn werk, zal doorgaans ook een betere conditie hebben. Dat is bewezen!
Het loon: hoeveel bedraagt dit gemiddeld?
Elke vuilnisman verdient een verschillend bruto- of nettoloon. Dat is trouwens bij elke job zo. Je kan 1.300 euro netto nemen als richtlijn. Ze hebben het toch niet zo slecht, die milieuambtenaren van vandaag!