vertegenwoordiger bmw

Alleen al in ons land werken duizenden mensen in de sales: als vertegenwoordiger moeten ze dagelijks naar klanten rijden. Mijn mening? Respect voor alle sales vertegenwoordigers! Want die job vindt niet iedereen een verdienstelijk tijdsverdrijf. Als sales persoon krijg je vaak het deksel op de neus. En zoiets kan demotiverend werken. Mijn goede vriend Luk, een onafhankelijke financieel adviseur, rijdt constant van klant naar klant, en zijn werkdag eindigt vaak heel erg laat achter zijn pc.

Het profiel in een notendop

Op het internet vind je talloze vacatures met aantrekkelijke koppen “sales representative” en “vertegenwoordiger voor divisie Antwerpen”. Aantrekkelijk! Maar wat houdt de job nu precies in? Is het enkel op de baan vertoeven en je zegje doen bij het hele klantenbestand? In principe komt het daar wel op neer, ja. Als sales leef je om te verkopen. De commerciële houding is de draaiende motor van jouw succes als verkoper. Of zo hoort het toch te zijn.

Verkopen is trouwens een kunst. Een kunst om een product aan te prijzen dat je zelf in geen honderd jaar zou uitproberen. Het is een kwestie van mee te kunnen denken met klanten. Conclusie: empathie is jouw grootste troef. Voor elk probleem van je potentiële klant weet jij raad. De oplossing? Die tover je in een mum van tijd uit je hoed.

9 to 5? 9 to 9!

In deze maatschappij is de alom gekende “nine to five mentaliteit” niet meer van toepassing. En dat is al helemaal het geval bij een job als sales vertegenwoordiger. Simpelweg omdat je de klus niet geklaard krijgt in 8 uur. Vergewis je ervan dat je het merendeel van de werkuren al kwijtspeelt aan het autorijden. Files, ettelijke afstanden, .. de medaille van welverdiend succesvol verkoper heeft een bikkelharde keerzijde: na de werkuren het administratieve gedeelte in orde brengen. Dat maakt van elke vertegenwoordiger een duizendpoot.