
Het spreekt dus voor zich dat er ook bij dit beroep heel wat kilometers worden afgelegd.
Het beroep van postbode: niet geschikt voor Jan met de pet?
Postbode of simpelweg postbezorger is dikwijls een beroep dat niet in dank wordt afgenomen. Dat is nu eenmaal zo klaar als pompwater. Toch is de job niet voor iedereen weggelegd. Ik durf zelf te stellen dat de doorsnee mens zelfs niet in aanmerking zou komen om deze baan uit te oefenen. Net zoals dat bij elk beroep het geval is, zijn er aan deze job zowel voor- als nadelen verbonden. Om deze goed te kunnen inschatten, dien je wel te weten wat het beroep zelf concreet inhoudt. De man of vrouw die de post bezorgt, is verantwoordelijk voor het verdelen van de briefwisseling in een welbepaalde buurt. Daarbij volgt hij of zij steeds een vaste looproute. Op voorhand wordt een aantal vaste momenten bepaald waarop de postbode de post ophaalt in het distributiecenter: centers die steeds groter worden nu online winkelen zo groeit. Soms worden alle pakjes en brieven ook bij de postbode thuis geleverd.

Maar laat je niet misleiden: bovenstaande beschrijving wil heus niet zeggen dat postverdeling apenwerk is. Integendeel, een bekwame postbode moet tegen een stootje kunnen. Zo is een goede conditie een onmisbare vereiste bij elke functieomschrijving van postbode. Want je zal als verdeler van de briefwisseling heel wat kilometers afleggen. Daarnaast dien je te beschikken over een gezonde dosis optimisme. Je moet dus het zonnetje in huis zijn. Zelfs als deze eerste werkelijk niet schijnt, en het dus pijpenstelen regent. Want ook wanneer er sprake is van erbarmelijke weersomstandigheden zal je onverbiddelijk de baan of laan worden opgestuurd. Maar de belangrijkste karaktereigenschap is toch wel het gevoel voor verantwoordelijkheid. Je moet ervoor zorgen dat de post tijdig bij de bewoners van een dorp of buurt wordt geleverd.
Andere koeriersdiensten
De koerier is vandaag de dag een polyvalente duizendpoot die zich bezighoudt met het versturen van zendingen. Een cruciale pijler daarbij is dat de koerier in staat moet zijn om op korte termijn alle aanvragen en zendingen te behandelen. Hij of zij die het pakketje of de zending aanvraagt, kan opteren voor verschillende snelheden van vervoer. Zo is voor de ene opdrachtgever de snelheid uiterst prioritair. Anderen verkiezen dan weer de ‘just in time’ optie, waarbij de zending precies op tijd aan de deur wordt geleverd. Hier wordt dan bijna altijd gebruik gemaakt van high-tech track & trace systemen die alle mensen in de loop helpen pakketten en levertijden in het oog te houden.
Conclusie: altijd op de baan?
Zo zie je maar, de koeriersdiensten spenderen een groot aantal uren op de baan. Maar niet elke koerier verplaatst zich per auto. Ook de fiets behoort tot de mogelijkheden. Gemakshalve snakken de meeste koeriers toch naar een eigen bedrijfswagen, omdat ze zich daarmee door weer en wind gemakkelijk kunnen verplaatsen.